Těžba hnědého uhlí může za pár let sprovodit ze světa několik obcí na severu Čech. Ministerstvo průmyslu a obchodu totiž prosazuje novou energetickou koncepci, která počítá se zrušením stávajících územních limitů na těžbu. Ty od počátku devadesátých let stanovují, kam až se může těžit. "Limity končí v roce 2005, chceme zachovat jen ty, které budou mít nějaký ekologický podklad," tvrdí náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Pecina. Podle něj již nemá smysl zachovat limity, které brání samotné vesnice: "Ty se již v rámci legislativy umí ochránit samy."
Ministr životního prostředí Libor Ambrozek však tvrdí, že jeho resort byl vždy pro zachování těžebních limitů. Zároveň se ale nebrání diskusi o tom, aby si o případné těžbě rozhodly samy obce. "Měly by však mít právo veta," dodal.
Resort průmyslu připravil šest verzí energetické koncepce s výhledem do roku 2030. Sám však dává přednost tzv. zelené variantě. Ta počítá vedle rozšíření limitů i s tím, že stát začne více využívat jadernou energetiku. V praxi to znamená vedle "rozšíření těžby" i výstavbu dalších bloků v Temelíně. Během června hodlá ministerstvo o návrzích diskutovat s odbornou i laickou veřejností a do konce téhož měsíce připravit její konečnou verzi. Tu má do konce letošního roku schválit vláda.
Ministerstvo vychází v koncepci ze scénáře, který v následujících letech počítá s růstem výroby a spotřeby elektřiny. Zatímco v roce 2000 se v tuzemsku vyrobilo 73,71 terawatthodiny, v roce 2030 to již má být necelých 91 TWh.
Ekologické organizace upozorňují, že již dnes je elektřiny v zemi přebytek. Petr Holub z Hnutí Duha poukazuje, že ČEZ letos v prvním čtvrtletí vyvezl už 28 procent své produkce elektřiny.
Analytik Wood & Company Jan Slabý naopak považuje scénář výroby elektřiny za realistický. "Jde o necelý jednoprocentní meziroční nárůst." Další vzestup spotřeby a tím i výrobu elektřiny mají táhnout v dalších letech domácnosti a průmysl. Prvně jmenované ve spotřebě notně pokulhávají za průměrem zemí Evropské unie. U průmyslové produkce se počítá s dalším růstem, navíc existují starší provozy s velkou spotřebou, kde se nevyplatí investovat do úsporných opatření.

030605-01A ()