Unie se pře o zemědělské dotace

/od našeho zpravodaje/
Evropská unie se dnes pokusí odblokovat jednání o reformě společné agrární politiky. Ministři zemědělství dostanou před pátečním a sobotním summitem v řecké Soluni znovu na stůl změnu vyplácení dotací. Ta má skoncovat s neefektivním systémem, který v unii vede k nadvýrobě a vysokým cenám potravin.
Reforma zemědělství je podle odborníků nutná i kvůli přijetí deseti nových členských zemí. Unie bude v pětadvaceti připravovat rozpočet na léta 2007 až 2013. Pokud by se nezměnil současný systém subvencí, vzrostou podle Evropské komise zemědělské výdaje o dvacet procent. Již dnes spolykají téměř polovinu rozpočtu unie.
Zemědělství se nejspíše stane jednou z oblastí, která se po rozšíření Evropské unie změní. Čeští občané tak budou žít v jiném prostředí, než jaké v unii existovalo před referendem o vstupu.
"Evropská unie musí reformovat své zemědělství, jinak budou spotřebitelé nadále platit nesmyslně vysoké ceny za potraviny a trh nebude možné otevřít konkurenci," tvrdí komisař pro agrární sféru Franz Fischler. "Pokud jednání ministrů zemědělství zkrachují, unie ohrozí debatu o další liberalizaci světového obchodu."
Současný návrh Fischlerovy reformy zemědělství podporuje třináct států Evropské unie. Francie a od minulého úterý také Německo jsou proti.
"Německo podpořilo Francii v jejím odporu vůči reformě zemědělství a Francie zase podrží Berlín proti Evropské komisi, která žádá změnu restriktivního zákona o nepřátelském převzetí podniků," vysvětluje Fraser Cameron, analytik Centra evropské politiky v Bruselu. "Pro Schrödera je to důležitější než jedenáct miliard, které platí němečtí občané na společnou zemědělskou politiku," dodává.
Úmluvu mezi Německem a Francií Evropská komise neoficiálně označila za "špinavou dohodu". Obává se, že jednání o změnách dotačního systému je ohroženo.
Ministři zemědělství měli připravit reformu do summitu Evropské unie v Soluni, který by ji na nejvyšší úrovni schválil. Unie by tak splnila závazky pro jednání WTO o liberalizaci světového obchodu, které má v září začít v Mexiku.
"Skupina nejbohatších zemí světa G8 se na summitu v Evianu dohodla na podpoře další liberalizace světové ekonomiky. Bez reformy unijního zemědělství se ale není možné hnout z místa. Francie buď blufuje a na summitu unie v Soluni ustoupí, nebo odmítá splnit závazky z Evianu," upozorňuje ředitel vlivného londýnského Fóra evropské politiky Frank Vilbert.
V čem návrh změny dotační zemědělské politiky Evropské unie (který Francie odmítá) spočívá a co je jejím cílem?
Záměr je jasný: Vyprodukovat jen tolik, kolik se spotřebuje, a vyplácet dotace jen těm, kteří se bez nich neobejdou.
Od roku 1989 unie rozděluje peníze podle množství produkce. Čím větší farma a výnosy, tím vyšší dotace. Sedmdesát procent zemědělského rozpočtu, který celkově dosahuje asi 48 miliard eur, dostává dvacet procent největších farem.
Tento systém vytváří v agrární sféře nerovnováhu a vede k nadprodukci, která se hromadí v intervenčních skladech. Hory másla, masa nebo obilí, které nemají na pultech unie uplatnění, se pak vyvážejí ve formě humanitární pomoci nebo se exportují do států s nižší ochranou trhu.
Komisař Fischler navrhuje zrušení závislosti výše dotací na velikosti produkce. Tím by se finanční prostředky mohly dostat k menším farmářům. Rolníci by ušetřené peníze čerpali na rozvoj venkova, ne na další výrobu.
Fischler výhledově počítá také se snižováním přímých plateb.
Česká republika tuto reformu podpořila. Společně s dalšími sedmi budoucími členskými státy ale sepsala prohlášení, v němž po unii žádá dodržení všech dohod o penězích na zemědělství, které se dojednaly během vstupních rozhovorů.