Českou energetiku čekají zanedlouho investice za desítky miliard korun. Dominantní výrobce elektřiny, firma ČEZ, plánuje, že nahradí dvě třetiny svých výrobních kapacit v severních Čechách. Místo dosluhujících hnědouhelných elektráren postaví nové.
"Náš současný výkon na uhlí představuje zhruba šest a půl tisíce megawattů, sdělil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Nahradit by se tak měly zdroje o výkonu necelých čtyř a půl tisíce megawattů. Hnědouhelné elektrárny přitom pro ČEZ celkově představují šedesát pět procent výrobních kapacit. "Předpokládáme, že první elektrárna vyroste v letech 2010 až 2015," připustil Kříž.
Elektrárenská firma počítá s tím, že v nejbližších letech uzavře své dosluhující provozy, například elektrárny Počerady, Tušimice, Chvaletice, Prunéřov a Ledvice. Jejich odsiřovacím zařízením z počátku devadesátých let totiž postupně končí patnáctiletá životnost. Jejich rekonstrukci přitom ČEZ s ohledem na ekonomickou nevýhodnost zavrhl.
Vedení firmy dosud nerozhodlo, na jaké palivo budou nové elektrárny fungovat. "Předpokládá se, že opět na hnědé uhlí. Ale existují i další možnosti, například zemní plyn," uvedl Kříž.
Modernizace výrobních kapacit připraví o místo několik stovek energetiků. ČEZ sice předpokládá, že v nových elektrárnách zaměstná lidi z těch, které uzavře, zároveň však přiznává, že nové místo nenajdou všichni.
Šéf ČEZ Jaroslav Míl připustil, že společnost postaví podobné moderní provozy, jaké vznikly na východě Německa. Tamní nová elektrárna Schwarze Pumpe o výkonu 1600 megawattů za zhruba osmdesát miliard korun zaměstnává tři sta sedmnáct lidí. Elektrárna Prunéřov I. a II. s výkonem 1500 megawattů má nyní přes pět set zaměstnanců. (foj)