Soukromé užívání firemního e-mailu je důvodem k výpovědi, řekl soud

Okresní soud v Blansku odpověděl včera kladně na otázku, zda může zaměstnanec dostat okamžitou výpověď za to, že používá firemní e-mail k soukromé korespondenci. Soudce nezviklala ani možnost, že se zaměstnavatel zbavil člověka, který ve firmě čerstvě spoluzaložil odborovou organizaci.
Soud řešil žalobu bývalého pracovníka firmy Celestica v Ráječku na Blanensku Igora Forgáče, který byl propuštěn loni v dubnu. Včera Forgáč připustil, že za dva měsíce odeslal z firmy na osmdesát elektronických dopisů a že část z nich se týkala i jeho vedlejší pracovní činnosti.
Žaloba na platnost výpovědi byla zamítnuta přes Forgáčovy argumenty, že byl členem odborové organizace a že e-mail ve firmě využívají i jiní zaměstnanci.
Stejně jako Forgáč dostali okamžitou výpověď další tři zaměstnanci, kteří byli zakládajícími členy základní organizace odborového svazu Kovo v Celestice. Ta byla do svazu zapsána loni 29. dubna a ještě ten samý měsíc dostali odboráři výpověď. I tím Forgáč u soudu hájil svoji verzi, že okamžité zrušení pracovního poměru bylo jen záminkou a snahou zaměstnavatele zabránit vzniku odborové organizace.
Igor Forgáč byl jediným z propuštěných odborářů, který se kvůli výpovědi na soud obrátil. Jeho vyhození kolegové od Celestiky dostali sedmiměsíční odstupné. Forgáč včera řekl, že se svými právníky zváží, zda se proti rozsudku odvolá.