TITULEK42: Ericsson: Policejní razie kvůli korupci

Úterý, čtvrt na sedm ve švýcarském Curychu, byt právníka Ricarda C. Rittera - razie proti jeho bývalému zaměstnavateli, koncernu Ericsson, začíná. Tak nějak, alespoň podle tvrzení švédského deníku Expressen, odstartovala v úterý švýcarská policie vyšetřování proti telekomunikačnímu koncernu. Fakt, že razie proběhla, oficiální místa potvrdila až včera.
Vedle prostor v Curychu si tamní úředníci vzali na paškál i soukromé byty a kanceláře v Schaffenhausenu, kde zabavili nejrůznější dokumenty. Impuls k akci ve Švýcarsku, která proběhla v rámci právní pomoci, dal Švédský úřad pro hospodářskou kriminalitu (EBM) a jeho státní zástupce Lage Carlström. Zatímco však švédská místa oficiálně důvod razie nazývají "ztěžování daňové kontroly", Švýcaři jdou o krok dál a akci označují jako "vyšetřování korupce a podvodu". Všeobecně se hovoří o úplatcích ve výši 3,3 miliardy švédských korun (zhruba 359 miliónů eur). Podle zastupitelství tak koncern v letech 1998 a 1999 použil falešné účtenky poradenských firem k zastření úplatků.
Samotní zástupci společnosti se komentáře zdržují.
"Doposud jsme o nových obviněních nebyli informováni," cituje ve svém dnešním vydání mluvčí koncernu Piu Gideonovou deník Handelsblatt. Státní zástupce naopak podle listu potvrdil, že se vedou vyšetřování proti "více než deseti spolupracovníkům Ericssonu". "Případ považuji za velmi těžký, protože se navíc jedná o vysoké částky," řekl Handelsblattu Carlström. Otázku, zda se jedná i o někdejší šéfy koncernu či jiné top-manažery, komentovat nechtěl.
Stockholmské státní zastupitelství na stopu Ericssonu přišlo již v říjnu 2000, kdy jeden italský obchodník přiznal, že pro telekomunikační koncern převedl na švýcarské konto celkem 170 miliónů švédských korun. Peníze podle něj měly být využity jako úplatky.
Při poslední razii policie švýcarského kantonu Curych a Schaffhausen zajistila důkazní materiál - dokumenty jak v papírové, tak elektronické podobě. Zabavené materiály by podle některých mohly být "pro vyšetřování důležité". Podle hlavního žalobce Carlströma je však příliš brzy na to, aby bylo možné určit důležitost získaných materiálů pro vyšetřování.
Vyšetřování v záležitosti Ericssonu probíhají i v bance UBS. Agentuře Dow Jones to potvrdil mluvčí finančního domu. Upozornil však, že probíhá na vlastní iniciativu banky.

23H18 ()