Krajané vyhostili Ransdorfa v New Yorku z restaurace

Líbí se mi tady moc, svěřil se komunistický poslanec Miroslav Ransdorf novinářům na zahradě krajanské restaurace Bohemian Hall v newyorské Astorii, kde se konaly o víkendu tradiční jarní slavnosti. Za hodinu poté ho vyvedli krajané ze sálu na ulici jako nežádoucího reprezentanta politické strany, kvůli níž většina z nich prchala leckdy životu nebezpečným způsobem z někdejšího Československa. Incident to byl nemilý pro obě strany, ale naštěstí nenásilný.
Ransdorfovy přítomnosti v sále si zpočátku téměř nikdo nevšiml a nezaregistrovali ho ani správci krajanské restaurace a pořadatelé slavnosti. Nikomu totiž ani nepřišlo na mysl, že by se tam mohl někdo takový objevit.
"Takový člověk mezi nás nepatří," shrnul pocity krajanů Petr Bísek, vydavatel krajanských Amerických Listů a někdejší předseda krajanského spolku, který komplex Bohemian Hall spravuje.
Nynější předseda spolku Oldřich Holubář Ransdorfovi tlumočil přání krajanů, aby odešel. Ransdorf slíbil, že dopije kávu, rozloučí se a odejde, ale vedení podniku se zdálo, že se příliš zdráhá, a vyslalo na poslance ochranku. A v jejím doprovodu odešel do Zlaté Prahy, což je druhá česká restaurace v Astorii.