PRAHA 23. května (ČTK) - Žádné bombastické oslavy po euroreferendu v České republice zřejmě nebudou. Ministerstvo zahraničí připravuje slavnostní setkání ve svém pražském sídle v Černínském paláci a chystá také další akci, která má být překvapením. Též chce vyslovit poděkování lidem, kteří se všelidového hlasování o vstupu země do EU v pátek 13. a sobotu 14. června zúčastní.
Pražský magistrát v ulicích metropole neplánuje žádné akce. Tématu se prý bude věnovat červnové číslo Listů hlavního města Prahy. "To je asi to, co lze od Prahy očekávat. Ale určitě nebudeme organizovat žádné májové či červnové veselice," řekl primátor Pavel Bém.
Česká televize připravuje na sobotu 14. června večerní zábavný pořad s názvem Referendum v srdci Evropy. V přímém přenosu vystoupí Lucie Bílá, Karel Gott, Jiřina Bohdalová či Tomáš Hanák, Halina Pawlowská, Helena Vondráčková, Karel Šíp, Janek Ledecký, Pavel Landovský, Jiří Suchý, Olympic, Martin Maxa a další. Přidají se i slovenští kolegové Miro Žbirka, Jana Kirschnerová a skupina Elán.
V Černínském paláci se v sobotu těsně po uzavření volebních místností sejdou lidé, kteří se nějakým způsobem přičinili o přípravu země na vstup do unie, řekl mluvčí ministerstva Vít Kolář. "Žádné bombastické oslavy, jako je třeba ohňostroj, neplánujeme. Určitě však bude nějaké překvapení," dodal. Bude podle něj záležet i na tom, kolik peněz zbude z 200 milionů korun, které vláda dala na proevropskou kampaň.
Do referenda zbývají tři týdny. Podle průzkumů to zatím vypadá, že výsledek hlasování bude kladný. Sociologové jsou však opatrnější v hodnocení očekávané účasti. Kdyby se o rozšíření EU o Českou republiku rozhodovalo v dubnu, pro by podle CVVM hlasovalo 70 procent a proti 21 procent účastníků referenda. Ministerstvo vnitra zatím neví o tom, že by na referendum dohlíželi pozorovatelé z EU nebo z mezinárodních organizací.